Trädgårdsskötsel
Trädgårdsskötsel är ett brett begrepp som kan innefatta många olika sysslor. De vanligaste aktiviteterna är att vattna, klippa gräset, beskära träd och buskar samt rensa ogräs. Det finns en hel del arbete som ska göras för att hålla trädgården i god form, och det kan vara svårt att veta var man ska börja för att få den trädgård som man drömmer om.
Klarar man inte av att sköta trädgården så finns det hjälp att få.
Trädgårdens årstider
I Sverige har vi fyra olika meteorologiska årstider; Vår, sommar, höst och vinter. Var och en av dessa har sina egna unika trädgårdssysslor och trädgårdsarbeten.
Våren
Under våren består trädgårdsskötsel vanligtvis av att man ska rensa bort allt visset; skräp, döda löv och grenar som blåst ner på vintern. Vissa buskar och träd beskärs på våren. Till Påsk kan man elda upp ris snår och pynta ett påskris av beskärda grenar. Man gräver upp jorden och lägger ny mull i landen. Sår och planterar nya blommor och grönsaker först i små krukor sen i större eller så planterar man plantorna ut i trädgårdslandet. Potatisen skall först gro och sen sättas. Stenplattorna på terrassen skall tvättas och rensas från ogräs. Trädgårdsmöblerna skall ställas fram och eventuellt oljas. I början av våren kan man en solig dag sitta ute med en kopp kaffe och få lite färg på näsan.
Sommaren
Under sommaren sköts trädgården ofta med vatten och gräsklippning. Landen skall hållas rena från ogräs, man behöver ge både sina blommor och grönsaker mycket kärlek och omvårdnad så att man får en prunkande trädgård och en god skörd. Det är långa ljusa dagar och gott om tid att påta i trädgården på kvällen när det är lite svalare, vilket gör trädgårdsskötsel lite behagligare. Gräset behöver klippas om och om igen och ogräs ska rensas bort ur rabatter och grönsaksland. Men nu är också trädgården som skönast med sol och värme, fika i skuggan och grillfest på kvällen. Länge leve våra nordiska sommarkvällar i trädgården som vi längtat efter hela vintern.
Hösten
På sensommaren och i början av hösten är det dags att skörda frukt som äpplen, päron och plommon. I trädgårdslandet kan man skörda olika sena grönsaker för att frysa in och det är dags att plocka upp den sista potatisen. Under hösten blir trädgårdsskötsel lite annorlunda och inkluderar ofta att man beskär vissa buskar och träd. Snart fäller träden sina röda och gula gyllene blad och plötsligt finns det drivor av löv att kratta. Trädgårdsmöblerna kan plockas in eller ställas på en skyddad plats. Trädgården luktar gott med morgondaggen och den krispiga luften känns skön att andas in.
Vintern
Vintermånaderna är en tuff tid för trädgården. Med kortare dagar och kallare temperaturer kan det vara svårt att hitta motivationen att gå ut och sköta trädgården. Det finns några viktiga uppgifter som man bör göra under vintern för att förbereda trädgården för våren. Man kan försöka ta de sista löven och lägga runt känsliga buskar. Vissa växter eller buskar behöver lite extra skydd mot sträng frost med en vinterbeklädnad, eller så kan man plocka in dom i källare eller annan plats med lite värme och ljus. Perenner som har dött bör klippas ner till marknivå. Detta kommer att främja ny tillväxt på våren. Snön skall skottas bort på gångar och uppfarter så man kommer fram och är man en god djurvän sätter man upp ett fågelbord till småfåglarna som övervintrar. På vintern kan man också göra en snölykta i trädgården eller rulla en glad snögubbe.
Vilken trädgård vill du ha
Ingen trädgård är den andra lik. Det finns naturtomter där man ändå tuktat växtligheten så att den ser ordnad och harmonisk ut, med en hängmatta under björkarna. Kanske föredrar du en trädgård som är inriktad på att barnen skall ha riktigt roligt i den, med stor välklippt gräsmatta för lekar och spel, en studsmatta, en pool eller trädkoja. Det finns trädgårdar med krattade vita grusgångar, formklippta buxbomsbuskar och en vacker fontän med en naken skulptur i brons. En del vill bara ha en en enkelt skött trädgård med en stor stenterrass med god plats för många gäster och en stor grill. Sen finns det dom som vill ha pergola med rosor och många tomtar, rådjur och grodor som sitter och lurar i trädgården alla hörn. Ja smaken är som baken - delad och det är väl tur det. Så tråkigt det skulle vara om vi alla hade samma trädgård.
Trädgårdsskötsel - trädgårdsarbete
När man tar tag i trädgårdsarbete som man inte har erfarenhet av sen tidigare, så kan man läsa på i trädgårdsböcker eller googla för att söka lärdom. Det finns så många olika sysslor i trädgården som kräver olika arbetsinsatser, kunnande och verktyg. Har man en trädgård så får man pröva sig fram - övning ger färdighet. Till slut så lyckas man få gröna fingrar och man kan ta sticklingar, skära rosor och få många cocktailtomater. Viktigast är nog att man njuter av arbetet i trädgården och gör så mycket som man orkar och kan. Det finns en tid för allt, har du familj med småbarn och heltidsjobb så kan du inte påta lika många timmar som pensionärsparet.
Du kan hitta trädgårdshjälp
Om du inte hinner eller orkar att sköta din trädgård så kan du söka trädgårdshjälp. Yepstr har duktiga ungdomar som kan hjälpa dig med trädgårdsskötseln. Ladda ner appen och se om du hittar någon som bor nära dig. Boka gratis en intervju med ungdomen som får avtalsenlig lön, försäkring och semesterersättning, och du får rutavdrag.
Vill du ha mer tips om vad man kan odla kan du klicka dig vidare i vår serie