Odla jordgubbar

April 26, 2024
Att odla smarriga jordgubbar är en hel vetenskap, men vi ska gå igenom så bra som möjligt|Jordgubbar är supergott till precis allt!|Tålamod är nyckeln till att odla jordgubbar|Att odla jordgubbar handlar mycket om förberedelser innan sommaren|

Att kunna plocka och äta sina egenodlade och färska jordgubbar ger en känsla av lyx till vardagen. Kanske har du haft funderingar på att odla jordgubbar hemma i trädgården? Om du inte provat innan så gör det nu. Det är nämligen inte särskilt svårt att lyckas. Vissa saker är dock bra att känna till. Därför hittar du allt om jordgubbsodling här!

Att odla jordgubbar

Jordgubbar är lättodlade då du kan tänka småskaligt och odla i kruka eller pallkrage, eller anlägga ett helt jordgubbsland. Oavsett vilket behöver du börja med precis samma förberedelser som du gör när du odlar allsköns andra frukter och bär – med att välja läge och förbereda jorden.

Jordgubbar mår bäst i sol och torv

Jordgubbar odlas bäst på en varm och solig plats. Välj därför ut rätt ställe i trädgården eller på balkongen för din odling. För allra bäst resultat behöver jorden vara blandad med sand och rik på mull. PH-värdet i jorden ska helst vara mellan 5,5 och 6,5. För att uppnå detta kan du blanda ner torv, brunnen kogödsel eller kompost från din trädgård. Detta gör också jorden porösare, vilket underlättar vid ogräsrensning.

Jordgubbar vill gärna ha lite utrymme för sig själva, så odla jordgubbar utan annat i omedelbar närhet till plantorna. När du ska odla jordgubbar vill du inte heller plantera jordgubbarna i jord där du tidigare odlat jordgubbar. En sådan jord kallas för en ‘trött jord’, eftersom den ger dålig tillväxt. Innan du sätter dina plantor bör du också rensa bort allt ogräs i jorden, eftersom detta underlättar vid kommande ogräsrensning.

Att odla jordgubbar handlar mycket om förberedelser innan sommaren

När ska jag plantera mina jordgubbar?

Jordgubbar är generösa bär att odla, och du kan egentligen plantera dem under hela säsongen. Om plantorna sätts ner på våren ger de en liten skörd på sommaren och hinner rota sig bättre innan vintern. Risken med detta är att det blir kallt på natten och att frosten dödar plantorna innan de hunnit rota sig. Den bästa tiden att förbereda ett jordgubbsland och att plantera jordgubbarna i marken brukar vara i slutet av juli, men blomsterbutiker är redan i april–maj fyllda av plantor som knoppar om du vill vara ute i god tid och få jordgubbar redan samma år.

Odla inte jordgubbar för tätt! Ett bra avstånd i raderna är 30–40 centimeter, och avståndet mellan raderna bör vara minst det dubbla. Är ditt odlingsland exempelvis sex kvadratmeter stort, får det plats ungefär 25 jordgubbsplantor. Avståndet kommer att se onödigt långt ut när plantorna är små och outvecklade, men blir alldeles lagom när de vuxit till sig. 

Det är också viktigt att inte plantera jordgubbarna för djupt. Ungefär tre centimeter ner i jorden brukar vara lagom. Använd krukan du köpt som måttstock. Plantera dem ungefär lika djupt som de är planterade i krukan. Vattna jordgubbarna ordentligt vid planteringen och håll koll så att jorden är återfuktad under hela tillväxtperioden. 

Tålamod är en dygd

När du planterar jordgubbar ska du inte räkna med någon större skörd första året. Jordgubbsplantorna ger nämligen flest bär när de är mellan två och tre år gamla. Därefter kommer du få en fantastisk skörd i ett par år, innan det är dags att byta ut plantorna mot nya. Ha därför tålamod när du planterar jordgubbar – men glöm för all del inte av att sköta om dem ändå, för då kommer du inte få någon skörd alls!

Tålamod är nyckeln till att odla jordgubbar

Skötsel av jordgubbar

När jordgubbarna efter plantering börjar rota sig kan det hända att revor växer ut i gångarna. Du behöver inte ta bort dessa på en gång, men vänta inte för länge eftersom revorna kan stjäla näring från de satta plantorna. Att täcka revorna med jord kan göra så att även dessa rotar sig. När de sedan växt till sig kan du kapa dem och plantera dem i fristående krukor.

Vattna inte dina jordgubbar för mycket, eftersom detta dels kan göra att de dränks, men också kan leda till sjukdomar. Vattna om försommaren är torr, men helst inte på kvällen. När bären sedan börjar mogna ska du sluta vattna jordgubbarna, så att bären inte ruttnar. 

På våren

Om du skulle vilja att jordgubbarna växer snabbare så kan du täcka dem med en fiberduk under våren. Denna bör dock avlägsnas så fort plantorna börjar blomma, eftersom bin och fjärilar pollinerar jordgubbarna och hjälper dem att växa. Om inte detta händer kommer du inte få någon vidare skörd.

På sommaren

När sommaren kommer måste du lägga lite tid på att rensa bort nytt ogräs. Gå inte för djupt ner i jorden under din rensning, eftersom detta kan skada jordgubbarnas rötter. Du kan också täcka marken under plantorna med någonting som håller kvar fukten, men som hindrar ogräs från att växa. Detta kan vara till exempel gräsklipp eller mossa. 

Ett gammalt, men väl beprövat husmorsknep är att lägga halm under plantorna när jordgubbarna börjar bära frukt. Halmen minskar risken för att vatten ska stänka upp på bären när det regnar, vilket i sin tur minskar risken för gråmögel på jordgubbarna. Undvik att gödsla innan bären har kommit. Gödseln ger då näring till bladen och du kommer få stor bladtillväxt men inga bär. 

På vintern

Har du satt dina jordgubbsplantor i tid behöver du inte oroa dig för att de ska dö under vintern. Är du ändå orolig kan du med fördel placera ut halm eller täckbark under plantorna och mellan raderna. Detta gör att plantorna värms, men de får ändå tillräckligt med luft för att kunna andas. 

Sjukdomar på jordgubbar

Jordgubbar drabbas ganska lätt av olika sjukdomar. Detta går i största mån att undvika genom att följa rekommendationerna i denna guide. Plantera inte jordgubbsplantorna för tätt, överdosera inte med kvävegödsel och vattna inte på kvällarna. Det finns också vissa sorters jordgubbar som är mer motståndskraftiga. 

Gråmögel har du säkert sett i paketen med jordgubbar du köpt om sommaren. Detta framträder i form av ett grått ludd som sätter sig på mogna bär. Gråmögel orsakas av att jordgubbarna är för fuktiga. Därför ska du inte överdosera gödsel, eftersom detta får jordgubbsplantorna att dra till sig mer vatten.

Mjöldagg inträffar vid motsatta förhållanden, alltså när det är ett problem med vattenupptagningen. Om du vattnar jordgubbarna på kvällen dricker de inte tillräckligt och det är därför du ska undvika detta.

Nematoder, jordgubbs- och spinnkvalster drabbar ofta äldre plantor och bidrar till kraftigt hämmad tillväxt och missfärgningar. Detta är anledningen till att du behöver plantera nya jordgubbar ungefär var fjärde till femte år. 

Övriga tips och råd vid jordgubbsodling

När du skördat dina jordgubbar (både den lilla skörden första året och efterföljande skördar) föreslår vi att du gödslar jordgubbsplantorna med bärgödsel. Använd inte gödsel med för mycket kväve eftersom du då riskerar att få sjukdomar på nästa skörd. 

Om du rensar bort de nya revorna efter varje skörd kan du plantera dessa i nya rader. På det sättet blir din jordgubbsodling självförsörjande. Markera med fördel ut vilka plantor som sattes när, så kan du till slut byta ut den äldsta fjärdedelen varje år mot nya plantor. På det sättet garanteras du en god skörd varje år.

Olika sorters jordgubbar

Som lekman är det lätt att tro att en jordgubbe är en jordgubbe, men så är inte riktigt fallet. Det finns faktiskt över 600 olika sorters plantor! Jordgubbar delas därför ofta in i tidiga jordgubbar, mellantidiga jordgubbar och sena jordgubbar, beroende på när de skördas. Ett bra tips är att sätta plantor som kan skördas på olika tillfällen, för att få jordgubbar hela sommaren.

Det finns också sorter som är dagsneutrala, det vill säga att de ger fler än en skörd varje år. Dessutom har nya sorters gubbar odlats fram, som kan avnjutas av dem som vanligtvis är allergiska mot bäret.

Tidiga jordgubbar

Tidiga jordgubbar kan börja ge frukt så tidigt som i början av juni. Dessa sorter är vanligtvis mycket härdiga, men löper större risk att utveckla de sjukdomar vi tidigare gick igenom. Honeoye är en av de jordgubbssorter som odlas mest i Sverige, eftersom den blir färdig lagom till att säljas inför midsommar. Även Kent, Rumba och Zefyr är exempel på tidiga jordgubbar. Flair är också populär, tack vare sin mycket friska och söta smak. Tyvärr är den frostkänslig och är därför svår att odla i Sverige.

Mellantidiga jordgubbar

När du odlar en mellantidig jordgubbsplanta kan du räkna med att den kommer kunna skördas i början av juli. Dessa jordgubbar är mycket motståndskraftiga mot sjukdomar, men är ofta frostkänsliga och plantorna kan behöva vintertäckas för att inte frysa sönder. Korona är också en av de vanligaste jordgubbarna i Sverige. Den får många bär, är lättplockad men kan vara svår att snoppa. Lina, Sonata och Senga Sengana är också alla populära jordgubbar att odla i Sverige. Vi kan även rekommendera Maxim, som visserligen behöver mer omvårdnad än de övriga, men i gengäld ger dig jordgubbar som väger mellan 50–100 gram och kan fylla din handflata.

Sena jordgubbar

Sena jordgubbar skördas först i mitten eller i slutet av juli. De odlas sällan för försäljning i Sverige just eftersom de blir färdiga så sent, men detta är ju ingenting som hindrar dig från att odla dem för privat bruk. Florence, med sina mörkröda jordgubbar med kraftig smak, rekommenderas varmt. Även Malwina smakar mycket gott, men har väldigt lätt för att drabbas av gråmögel.

Dagsneutrala jordgubbar

Vill du kunna skörda nya jordgubbar flera gånger om året ska du satsa på en dagsneutral sort. Charlotte är en relativt ny sort som smakar mycket sött och påminner om smultron. Ostara och Sweet Eve tillhör de mest odlade dagsneutrala jordgubbarna. Goda, söta och klarröda, men de behöver extra kärlek för att inte drabbas av sjukdomar. 

Vita jordgubbar för allergiker

I de röda jordgubbarna finns ett protein som orsakar den allergi för jordgubbar som många av oss tyvärr fötts med. Detta protein saknas i de vita jordgubbarna, vilket gör att allergiker kan äta dem. En annan fördel med vita jordgubbar är att fåglarna kan tro att de är omogna och därför låta bli dem. Nackdelen med vita jordgubbar är att de kan vara svårare att lagra, men i övrigt är de lika goda som sina röda syskon. I handeln är de lite ovanligare, men de finns att hitta. Ofta kallas vita jordgubbar för ananasbär, ananasjordgubbe eller pineberry. Bianca, Snöboll och White Dream är våra personliga favoriter. 

Jordgubbens historia

Att vi får njuta av jordgubbar om somrarna är faktiskt en ren slump. Jordgubbens två föräldrar, det nordamerikanska scharlakanssmultronet och det sydamerikanska jättesmultronet, fördes av två vitt skilda fransmän till Europa med 90 års mellanrum, 1624 och 1714. När dessa två smultron möttes och korspollinerades, föddes den första jordgubbsplantan. Jordgubben är alltså ett 300 år ungt bär, men blev snabbt ett av Europas mest populära.

Jordgubbar är supergott till precis allt!

Vad kan jag göra med mina jordgubbar?

När dina jordgubbsplantor har skördats och du förhoppningsvis står där med flera hinkar fulla så kanske du undrar vad du ska göra med alla jordgubbar? Isåfall har vi några tips till dig. 

Förrätt och huvudrätt – tänk utanför boxen

Många tror att jordgubben bara går att använda till fika och efterrätter, men om du vågar att tänka utanför boxen kan vi garantera att du gör succé vid nästa middagsbjudning eller knytkalas. Gör till exempel en god sallad med matvete, grönsaker, jordgubbar, avokado och fetaost. Den går att servera till allt från lax till en grillad köttbit. 

Efterrätt och bakverk

Populärast är självklart jordgubben som dessert. Marängsviss, jordgubbstårta eller bara glass och jordgubbar är en självklarhet på det svenska sommarhalvåret. Flambera jordgubbarna i cognac och servera med en god vaniljglass om du vill imponera. 

Så sparar du jordgubbar

Jordgubbar ska helst förvaras i kylskåp. Då håller de nästan en vecka, så länge de är osnoppade. Är jordgubbarna snoppade ska de dock ätas så fort som möjligt. Tänk på att ta fram jordgubbarna ur kylen i god tid före servering, så att de hinner bli rumstempererade. Då är de som godast. 

Det går även bra att spara jordgubbar i frysen. Det är viktigt att det då är minst -17 grader i frysen. Skiva jordgubbarna och sockra dem lätt innan infrysning för bästa resultat. Tina alltid jordgubbar lugnt och försiktigt på bänken eller håll förpackningen under ljummet vatten. Tinas frysta jordgubbar för fort kan de lätt bli blöta och gå sönder.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Läs mer
Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Läs mer
Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Läs mer
Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Läs mer
Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Läs mer
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar