Så här klarar du din arbetsintervju!
Att du på jobbintervju för ett företagsjobb är lite annorlunda än en jobbintervju hos en familj där du ska hjälpa till med att vakta barnen. Men det är också vissa saker som är väldigt lika. Vi hjälper dig med att klara din första arbetsintervju.
Vad är en arbetsintervju?
Grattis! Har du blivit kallad in på en arbetsintervju så betyder det att arbetsgivaren har läst din ansökan och vill veta mer om dig. Du har redan gjort hälften av jobbet. Bra jobbat!
En arbetsintervju är en chans för dig att visa vem du är och varför du borde få jobbet, men också för att kunna ställa frågor till arbetsgivaren för att veta om tjänsten faktiskt passar dig.
Vad ska jag göra innan intervjun?
Planera din resväg till intervjun, se till att du kommer tidigare än när intervjun börjar. Att komma i tid till intervjun är superviktigt så det är bättre att vara där 20 minuter för tidigt än 5 minuter för sent.
Har du sökt jobb hos ett företag så är det viktigt att du gör lite research innan du kommer till en intervju. Läs på om rollen du söker, vad brukar arbetsgivare vilja den rollen? Läs också på om företagets uppdrag, värderingar och mål.
För jobbintervjun behöver du inte alltid ha på dig din finaste kostym eller klänning, utan kom klädd för jobbet du ska söka. Ska du jobba på cafe eller som barnvakt så går det bra ut komma klädd i bekväma och rena kläder.
När du är på plats kan det vara lätt att börja känna sig stressad. Peppa dig själv så mycket som du kan och ta ett djupt andetag innan du går in på intervjun.
Det är helt okej att känna sig nervös, du kan till och med berätta det för den som intervjuar dig om de frågar hur du mår. Det visar att du är ärlig och då har personen som intervjuar dig förståelse och sympati.
Under intervjun
Nu när du är inne på intervjun så är det viktigt att lyssna och vara närvarande. Lyssna noga på det som sägs och att ta en stund på att tänka på vad man ska svara är bättre än att slänga ut sig vad som helst. Oftast brukar pratet komma ut ganska naturligt, särskilt om du har övat innan.
Tänk på ditt kroppsspråk.
Att ha armarna i kors och titta runt i rummet visar att du kanske inte vill vara där egentligen. Försök att ha ett öppet kroppsspråk, le och visa att du lyssnar och är intresserad av det som sägs.
Saker du inte ska göra
- Kom inte sent - Att komma sent till sin arbetsintervju är inte ett bra första intryck alls. Om du kommer försent till en arbetsintervju, vad säger att du inte skulle komma försent till jobbet då? Händer det att du kommer försent trots detta så är det viktigt att ringa och informera om detta och be om ursäkt.
- Tala inte illa om någon - Att tala illa om din tidigare chef eller kollegor kan du undvika för en arbetsintervju.
- Ljug inte - Det är alltid bäst att vara ärlig.
Några tips
- Öva, öva öva! - Att vara förberedd kan göra dig mindre nervös och också visa den som intervjuar dig att du har lagt ned tid och är investerad.
- Var extra trevlig - Passa på att vara lite extra trevlig. Saker som att ta reda på namnet på den som intervjuar dig och hälsa med “Hej Maja”, ett vänlig leende och ett handskak (skippa gärna handskaket under Corona-tider).
- Ställ smarta frågor - Att ställa frågor till den som intervjuar dig visar på att du är intresserad och nyfiken på det som sägs. Att ställa en fråga så som “vad finns det för möjligheter i det här företaget om jag skulle vilja jobba här i 10 år?” visar på att du är investerad i jobbet och företaget men att bara ställa frågor som “hur mycket får man i lön?” kan visa på att du bara är intresserad av att bli betald.
- Ta med ett block - Du kan ta med dig ett block där du innan intervjun skrivit ner några punkter som du vill ta upp. Det kan vara frågor du vill ställa eller något du känner är viktigt att du tar upp.
Vanliga intervjufrågor
Här är några av de vanligaste intervjufrågor. Se till att öva på ditt svar innan och fundera på vilka frågor specifika för den tjänst du söker de kan vilja ställa.
Berätta lite om dig själv - Här berättar du lite om din professionella bakgrund, egenskaper, kompetenser och vad du har för mål.
Varför vill du jobba här? - Förklara varför det här är rätt jobb för dig. Till exempel att du gillar företagets värdegrund eller för att du älskar att jobba i grupp. Att säga “för jag behöver pengar” är ett mindre bra svar.
Varför ska vi anställa dig? - Berätta om varför du är den bästa kandidaten för det här uppdraget. Vad är dina positiva egenskaper? Vad kan du tillföra åt företaget?
Berätta om någon av dina utvecklingsområden. - Här gäller det att vara ärlig och visa att du är medveten om vad för utvecklingsområden du har. Du kan också berätta om hur du aktivt jobbar på att förbättra dig själv inom detta.
Var ser du dig själv om 5 år? - Ta och reflektera en stund var i din karriär du tänker dig om 5 år. Skulle du vilja bli försäljningschef så berätta att du skulle kunna tänka dig jobba dig upp för att bli försäljningschef inom företaget. Vet du inte vad du vill göra så är det okej att säga att du inte vet. Men du bör inte säga något som “inte här, jobbar bara här tills jag får ett bättre jobb”, det visar bara på att du inte har något intresse av jobbet alls.
Du kan lyssna mer på om vanliga intervjufrågor på Arbetsförmedlingens webbinar. https://www.arbetsformedlingenplay.se/webbinar/vanliga-intervjufragor
Efter jobbintervjun
Ibland kan du få ett svar om du fått jobbet eller inte direkt, men oftast så behöver de lite tid på sig att bestämma.
Hör gärna av dig till personen som intervjuade dig inom 24 timmar och tacka för möjligheten. Du kan också fråga om du kan få feedback och vad nästa steg är.
Om du inte fick jobbet så är det ingen fara. Det är oftast väldigt många som söker till vissa tjänster och kan oftast bara välja väldigt få personer. Ta lite tid för att reflektera över hur det gick under intervjun. Vad kunde du ha gjort bättre och vad gjorde du som var bra? Ingen kommer vara en expert på arbetsintervjuer första gången. Så det är bara att fortsätta att försöka, ju fler intervjuer du går på, desto säkrare och tryggare kommer du att bli.
I vår blogg kan du läsa massor av bra inlägg för dig som söker jobb. Här kan du till exempel läsa 5 tips för dig som ska träffa en ny barnvaktsfamilj, hur du visar framfötterna på jobbet, hur du skriver ditt CV och mycket mer!