Från A till Ö, allt du behöver veta inför första jobbet

Jacob Rudbäck
Jacob Rudbäck
June 20, 2024
ung välkommen ombord skor matta första jobbet

Från a till ö, allt du behöver veta inför första jobbet

Har du precis landat första jobbet? Då sprudlar du garanterat med frågor! Den här guiden är för dig som söker eller precis har fått ditt första jobb. Och du, om vi missat någonting är det bara att kontakta oss på yepstr.com

Mer om ungdomsjobb.

För dig som letar jobb vill vi tipsa om 12 ungdomsjobb för dig som vill jobba extra under gymnasiet.

Söker du sommarjobb? Missa inte dessa 9 sommarjobb för dig som går i gymnasiet.

A-kassa

När du ska byta jobb, precis slutat studera eller av annan anledning blir arbetslös kan du ha rätt till arbetslöshetsersättning, så kallad a-kassa. Det finns stöd från a-kassan även om du inte arbetat tidigare, men tänk även på att betala a-kasseavgift när du väl har ett jobb.

Mer information och kontakt till din a-kassa

Information om regler, medlemskap och kontaktuppgifter till Sveriges a-kassor.

Anställningsavtal

När du fått ett nytt jobb så har du rätt till ett skriftligt anställningsavtal som beskriver dina arbetsuppgifter, lön och andra skyldigheter eller rättigheter. Även om du inte fått anställningsavtalet i skrift så är även en muntlig överenskommelse giltig, men givetvis uppstår det tolkningsproblem ifall du och din arbetsgivare tolkat avtalet olika. Vår rekommendation är därför att alltid begära ett anställningsavtal i skrift.

Mer information om vad ditt anställningsavtal ska innehålla

Läs den här guiden från Monster för mer om vad anställningsavtalet ska innehålla.

Anställningsavtal för första jobbet beskrivs tydligt av arbetsloshetskassa.nu

Arbetsgivarorganisationer

Som anställd har du rätt att organisera dig fackligt. Men visste du att även arbetsgivare har egna fackorganisationer, även kallade arbetsgivarorganisationer?

första jobbet, mugg på skrivbord

Mer information om arbetsgivaroganisationer

Svenskt Näringsliv är ett samlingsnamn för Sveriges arbetsgivare och har mer information om arbetsgivarorganisationer.

Arbetsintyg/betyg

Om du har varit anställd i över sex månader har du rätt till ett arbetsintyg. Det är viktigt att ditt arbetsintyg beskriver vad du har gjort och hur det har gått. Om du har varit anställd kortare tid är arbetsgivaren bara skyldig att ge dig ett anställningsintyg, men be gärna om ett arbetsintyg i alla fall. Varför det? Det hjälper förstås när du söker nya jobb! Arbetsintyget är som ett betyg på ditt arbete och intyg av de olika sätt du hjälpt arbetsgivaren på. Anställningsintyg är bara ett bevis på att du varit anställd under en period, men säger inte så mycket.

Arbetsmiljö

Du har som anställd rätt att ställa vissa krav på din arbetsmiljö. Du har rätt till både bra fysisk och psykisk miljö. Några saker som du har rätt till: behaglig belysning, bullerfri miljö och att din arbetsplats är fri från exempelvis mobbing.

Mer information om vilka krav du kan ställa på din arbetsmiljö

Det kan vara svårt att ställa krav när du är ny på första jobbet, men det finns bra information på Arbetsmiljöverkets hemsida för unga.

folk i ett öppet kontorslandskap första jobbet

Arbetstid

Som ny på jobbet, särskilt på första jobbet, vill man gärna bevisa sig och ställer upp i ur och skur. Det är viktigt att komma ihåg att de flesta branscher har övertidsersättning ifall du arbetar mer än 40 timmar i veckan, eller om du behöver arbeta obekväma tider.

Avsked

Även om du har jobbat ett tag så kan vissa omständigheter innebära avsked. Om du inte klarar av att hålla din sida av avtalet med din arbetsplats så kan arbetsgivaren ha rätt att avskeda dig. Då får du sluta direkt. Det finns självklart vissa rättigheter även vid avsked! Det mesta av detta innefattas i Lagen om Anställningsskydd (vilket vi skriver mer om längre ned). Om du själv känner att arbetsgivaren inte uppfyller sin del i avtalet eller om du är redo för nya utmaningar kan du själv begära uppsägning.

Bank

Första jobbet, första lönen! När du nu ska ta emot lön är det bra att skaffa ditt egna bankkonto. Prata med din arbetsgivare och dina föräldrar om vilken bank de använder och föredrar. De största bankerna i Sverige är: Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank och Danskebank. Viktigt att tänka på vid val av bank är att överföringar går snabbare inom samma bank, att ha samma bank som de i din omgivning kan därför vara förmånligt.

CSN

Har du börjat plugga på universitetet och ta studielån eller studiebidrag måste du berätta för CSN att du fått jobb. Hur mycket bidrag och lån du har rätt till baseras på hur mycket du tjänar, och om du inte rapporterar detta på förhand kan  du bli återbetalningsskyldig.

CV

CV, kort för Curriculum Vitae, är det dokument som du använder för att visa upp din erfarenhet och varför just du är kvalificerad för jobbet du söker.

Lär dig mer om vad ett CV är och hur du skriver det

Läs mer om hur du skriver ett CV i Yepstrs CV-skola.

Diskriminering

Svensk lag förbjuder diskriminering både när du söker och när du påbörjat ditt jobb. Det är till exempel förbjudet för chefer och arbetsledare att behandla någon sämre på grund av ålder, kön, ursprung, funktionshinder eller sexuell läggning. Om du misstänker eller upplever att du blivit diskriminerad kan du kontakta Diskrimineringsombudsmannen.

Läs mer om diskrimering

Diskrimineringsombudsmannen har mer information om vad diskriminering innebär och vad du kan göra. Besök Diskrimineringsombudsmannens hemsida.

Enskild firma

Allt fler svenskar tar jobb som konsulter. Då ingås ett konsultavtal och konsulten skickar ut fakturor till uppdragsgivaren, istället för att ta emot lön. Det enklaste sättet för att ingå en sådan relation är att starta upp en enskild firma. Du betalar en mindre administrationsavgift och det hela är igång på kort tid. Att ha egen firma innebär både möjligheter och skyldigheter

Det är vanligt att man har enskild firma om man arbetar med många arbetsgivare eller som vill testa på att frilansa inom något område som man är duktig på.

Mer information om hur du starter en enskild firma

Läs mer på Bolagsverkets hemsida.

datorer, tidningar, papper på ett bord, första jobbet

Facket

Facket är en förkortning av fackförbund eller fackförening. Ett fackförbund består av anställda som gått samman för att få större inflytande när de förhandlar med arbetsgivaren om sådant som löner, arbetstider och semester. För dig som är ny på jobbet kan det vara skönt att veta att du har stöd från andra i samma situation. Det är frivilligt att gå med i facket och olika yrken har olika fackföreningar.

Mer information om facket

Vill du veta mer om facket och vad det kan göra för dig? Kolla in LO:s ungdomssajt eller TCO:s ungdomssajt.

Försäkringar

Det finns många försäkringar som du har rätt till enligt lag. Dit hör till exempel sjukförsäkring och arbetsskadeförsäkring. Dessutom har många organisationer och arbetsgivare extraförsäkringar för sina anställda.

Mer information om försäkringar

Försäkringskassan listar alla former av ersättning som kan ha rätt till på sin hemsida.

Grundlön

Grundlönen utgörs av den fasta månadslönen plus fasta tillägg. Månadslönen innehåller också rörliga tillägg, som exempelvis provision för försäljning.

Handledning

Som nyanställd är det viktigt att du tar reda på vad som förväntas av dig och hur du ska lyckas utföra de förväntade uppgifterna. Fråga därför din arbetsgivare om vilka möjligheter det finns till handledning och vem du kan vända dig till ifall du har några frågor.

Introduktionsjobb

Se “yrkesintroduktionsjobb”.

Jämställdhet

Förutom att det är viktigt att det ska vara samma rättigheter och skyldigheter för killar och tjejer så måste även företag som har tio eller fler anställda upprätta en jämställdhetsplan.

Kollektivavtal

Din fackförening har ett kollektivavtal som beskriver vilka villkor som gäller för din anställning. Avtalet har förhandlats fram av facket och arbetsgivaren eller arbetsgivarorganisationen och ställer upp gemensamma regler för många arbetsplatser. Exempelvis har handeln ett eget kollektivavtal som bestämmer att övertid gäller för alla som arbetar kvällspass.

Mer information om kollektivavtal

Vill du veta mer om kollektivavtal för dig som är ung? Läs mer på LO:s ungdomssajt eller TCO:s ungdomssajt.

första jobb, fyra personer i ett arbetsrum framför datorer

Korttidsjobb

Korttidsjobb har vuxit fram allt mer den senaste tiden. För dig som går i gymnasiet eller på högskolan kan det vara skönt att veta att ditt arbete löper över en kortare tid och inte kommer att krocka med framtida åtaganden. Tillsvidareanställning är den traditionella anställningsformen, vilket innebär att du är garanterad arbete tills annat beslutas.

Hitta korttidssjobb

Yepstr, Academic Work och bonsai har alla korttidsjobb som du kan ta dig an när du behöver hitta något extra att arbeta med, utan längre åtaganden. Läs mer om att arbeta via Yepstr.

LAS, Lagen om Anställningsskydd

Lagen om Anställningsskydd, förkortat LAS, är den svenska lag som skyddar arbetstagare vid uppsägningar och avskedanden. LAS gäller för alla arbetstagare med undantag för de i företagsledande ställning.

Mer information om LAS

Lagen reglerar bl.a. uppsägningstider, tidsbegränsade anställningar, hur besked om uppsägning ska skötas och vilka typer av uppsägningar som är giltiga. Läs mer om LAS på Visionens hemsida.

Lokala jobb

Lokala jobb är sådana arbeten som utförs i ditt område eller i din kommun. Det är vanligt att första jobbet är just ett lokalt jobb, det kan vara lättare att hitta jobb hos grannar som ung.

Mer om lokala jobb

För mer om lokala jobb kan ni även läsa vår guide till att hitta lokala jobb.

Lön

Din lön ska vara en del av ditt anställningsavtal. Även vid första jobbet så har du rätt till att förhandla om din lön. Viktigt att tänka på är att du får högre lön desto mer erfarenhet du har. I din erfarenhet kan du även räkna in korttidsjobb, sommarjobb, utbildning och extrajobb såsom erfarenhet från Yepstr.

MBL, Medbestämmandelagen

MBL, medbestämmandelagen ger dig som är anställd rätt att påverka vad som händer på arbetsplatsen. Det sker vanligen genom ditt fackombud.

Mer information om medbestämmandelagen

För mer information om medbestämmandelagen, se Wikipedias inlägg.

Nystartsjobb

Har du varit borta från arbetslivet länge på grund av arbetslöshet eller sjukdom? Var inte rädd för att ge dig ut och söka jobb igen! Den arbetsgivare som anställer dig efter en längre frånvaro har rätt till ekonomiskt stöd, så kallat nystartsjobb. Din arbetsgivare får stöd lika länge som du har varit borta från jobbet.

Omkostnader (arbetsrelaterade)

Ifall det uppstår arbetsrelaterade omkostnader för exempelvis resor eller inköp så ska du ta upp detta med din arbetsgivare, för att hitta en överenskommelse kring ersättning.

Provision

Provisionslön är en rörlig kompensation som baseras på dina arbetsprestationer under en viss period. Det är vanligt att jobb inom försäljning har viss eller helt provisionsbaserat lön.

Restskatt

Ifall din arbetsgivare betalar för lite skatt på din lön kan de eller du drabbas av restskatt. Det är därför fördelaktigt att uppge en rättvisande skattetabell, så att du undviker tråkiga överraskningar. Som ung kan du begära jämkning under studietiden. Jämkning innebär att du inte betalar någon skatt under året, men även att du kan drabbas av restskatt i slutet av året om du tjänar "för mycket".

Semester och ledighet

Din rätt till semester och ledighet hör ihop med vilken sorts anställning du har. Om du exempelvis jobbar hel- eller deltid har du rätt till 25 dagars semester, men om du har en kortare projektanställning kan reglerna se annorlunda ut. Du jobbar in din semester under året och därför är det vanligt att du som nyanställd inte får någon semesterlön första året. Vissa arbetsgivare delar ändå ut semesterlön första året.

Mer om semester och ledighet

Läs mer på LO:s ungdomssajt eller TCO:s ungdomssajt.

Skatt

När du är anställd betalar du inkomstskatt. Exakt hur mycket skatt du betalar beror på var du bor och hur mycket du tjänar. Din arbetsgivare betalar in skatten och så kallade arbetsgivaravgifter åt dig. Din skatt dras av den lön som avtalats med din arbetsgivare.

taxes, första jobbet, skatter

Mer om skatter

Lär dig allt om skatt hos Skatteverket.

Sjuk

När du blir sjuk är det viktigt att du talar om det för din närmaste chef så snart som möjligt, så att de kan hitta en ersättare. Som anställd är du försäkrad och kan få ersättning när du är sjuk. Detta gäller inte under så kallade karensdagar.

Mer om sjuklön och sjukanmälan

Läs mer om sjuklön, ersättning och hur du sjukanmäler dig på forsakringskassan.

Tillsvidareanställning

Tillsvidareanställning är en anställningsform som innebär att anställningen inte har något slutdatum. Första jobbet är vanligtvis inte en tillsvidareanställning, utan först så kallad provanställning. Ifall du tagit provanställning och får förlängt efter 6 månader går din anställningsform automatiskt över i tillsvidare.

Traineejobb

Du som är ung kan ha möjlighet till traineejobb. Traineejobb är anställning på deltid som kombineras med yrkesutbildning på deltid (minst 25 procent). Om du studerar minst 50 procent kan du ansöka om studiemedel via CSN. Traineejobben kan ges för jobb inom sjukvård, äldreomsorg, funktionshinderomsorg, skola och fritidshem eller andra bristyrken.

Ungdomsjobb

Ungdomsjobb är arbeten som reserveras, eller premieras, för dig som är ung. Vanliga sådana är exempelvis restaurangjobb, korttidsjobb eller butiksjobb.

unga sitter och läser vid ett bord dagtid, första jobbet

Uppsägning

Innebär att du säger att du vill sluta på ditt jobb. Eller att arbetsgivaren säger upp dig. Vid uppsägning gäller en viss uppsägningstid som ska stå i ditt anställningsavtal, oftast minst en månad. Se även avsked.

Utbildningskontrakt

Du som är mellan 20-24 år och inte tagit studenten kan få stöd att börja på eller avsluta en gymnasieutbildning via Komvux eller folkhögskola. Då kan du kombinera deltidsstudier med arbete eller praktik utifrån dina förutsättningar. Ett utbildningskontrakt skrivs mellan dig, din kommun och arbetsförmedlingen. Den innehåller en planering för din utbildning och eventuellt annat stöd.

Utvecklingssamtal

Första jobbet kan kännas svårt, om än roligt. Precis som du hade utvecklingssamtal med din lärare i skolan kan du därför begära det på din arbetsplats. Där kan du prata ut om dina funderingar kring jobbet, dina arbetskamrater, lön och en hel del annat.

Mer information om utvecklingssamtal

Vill du veta mer om vad ditt utvecklingssamtal innebär, vilka frågor du kan ta upp och vad du kan förvänta dig av din arbetsgivare?
Se Unionens informationssida om utvecklingssamtal.

Vikariat

Vikariat är tidsbegränsade jobb med anledning av sjukdom eller av annan anledning långvarig ledighet hos en fast anställd. Att hitta ett vikariat kan vara ett bra sätt att få en anställning som innebär större ansvar tidigt i karriären, men innebär viss osäkerhet. Som ung kan ett vikariat även vara tacksamt då jobbet kommer utan bindningstid.

Hitta vikariatjobb

Det vanligaste vikariatet är inom skolan, kolla in: Skoljobb eller vikariepoolen.

Yrkesintroduktionsanställning

Ifall du är under 24 år och saknar yrkeserfarenhet eller har varit arbetslös i minst tre månader har du möjlighet att lära dig ett yrke och få hjälp av en handledare, samtidigt som du får lön. Anställningen kallas för en yrkesintroduktionsanställning och du kan ha den i upp till ett år. Minst 15 procent av tiden ska bestå av utbildning eller handledning.

Årsinkomst

Även under första jobbet är det är viktigt att komma ihåg att du betalar skatt baserat på din års- och inte månadsinkomst. Det är även årsinkomsten som styr hur mycket studiestöd du har rätt till, ifall du kombinerar första jobbet med studier. Detta innebär att din skatt ska beräknas baserat på vad du tror att du kommer att tjäna under året, inte vad du tjänar just den här månaden. Ifall du felaktigt rapporterar din årsinkomst kan du drabbas av restskatt.

Övertid

I Sverige får ordinarie arbetstid inte överstiga 40 timmar per vecka. Ifall den skulle göra det räknas det som övertid, vilket oftast innebär att du har rätt till övertidsersättning. Övertid avtalas av fackförbunden, kolla därför med ditt fackförbund ifall du har rätt till övertid.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Läs mer
Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Läs mer
Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Läs mer
Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Läs mer
Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Läs mer
Dela artikeln: