Bra jobb för personer med Aspergers syndrom
Diagnosen Aspergers syndrom kan innebära fördelar i arbetslivet
Det är lätt att fokusera på de negativa sakerna när det handlar om vad som klassas som ett handikapp. Asperger är dock väldigt speciellt, tillståndet kan ställa till med en hel problem men faktiskt också fungera som en mindre superkraft vid vissa tillfällen.
Att ha asperger innebär att man ofta är riktigt bra på att koncentrera sig djupt på en sak åt gången. Det gäller inte minst uppgifter som andra kan tycka är väldigt enformiga och därför inte blir särskilt bra på. Det är mänskligt att förlora koncentrationen då och då under ett enformigt arbetsmoment. Men en person med asperger är alltså inte lika benägen att göra det och har en större mental uthållighet när det gäller en viss typ av uppgifter. Däremot kan det vara svårare för en person med diagnosen Aspergers syndrom att återfå koncentrationen efter att ha blivit avbruten.
Att lägga märke till detaljer är också något som människor med diagnosen är kända för att göra. Det kan vara en väldigt fördelaktig egenskap för någon som till exempel jobbar som korrekturläsare eller med att avläsa olika instrument. Bra minne, framförallt minne för sådant som andra kanske inte är så benägna att komma ihåg, är också kännetecknande för personer med diagnosen. Det finns arbetsplatser där cheferna är väl medvetna om detta och där en person med asperger kommer är välkomnas med öppna armar. Här är en inspirerande artikel om en vårdadministratör i en hög position som har diagnosen Aspergers syndrom men som alltså lyckats väldigt bra i yrkeslivet.
Konkreta exempel på jobb som passar person med asperger
Alla med asperger är individer och det är viktigt att förstå att det bara går att generalisera till en viss gräns. Här är ändå ett antal jobb som vi tror kan passa bra för personer med asperger, om de även fungerar ihop med personens drömmar och intressen.
- Registerhantering
- Jobb på arkiv eller lager
- Maskinförare
- Programerare
- Utredare
- Hantverk
- Laboratoriearbete
Gemensamt för dessa jobb är att det handlar om uppgifter där förmågan till hög koncentration på en enskild uppgift är en tillgång. Det här är också jobb som inte bygger så mycket på att man har kontakt med många olika människor. Vi hade kunnat göra listan över bra jobb för personer med asperger betydligt längre eftersom det finns hundratals yrken som stämmer in på dessa kriterier.
Ett jobb där man vet precis vad man ska göra är ofta passande för någon med Aspergers syndrom. Ett alternativ kan vara att personen själv har möjlighet att lägga upp sitt arbete. Distansarbete kan vara ett bra jobb för personer med asperger. Hemma vet man hur allt fungerar och det uppstår inte lika många oklara eller överrumplande händelser som på en normal arbetsplats. Det ska dock sägas att social kontakt med arbetskamrater kan vara precis vad en människa med asperger behöver för att trivas bättre med livet. Total distansering är ingen bra idé. Här kan den som är ung och har asperger få fler tips.
Samhall kan vara ett alternativ
Samhall är ett statsägt företag vars uppgift är att skapa meningsfulla jobb för dem som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden eller som behöver arbetsträna under väldigt trygga former. Där handlar det om jobb som inte kräver erfarenhet eller utbildning. Vi vill poängtera att en person med asperger även kan få ett högt kvalificerat arbete på en konkurrensutsatt marknad. Ju högre krav som ställs på kompetens inom ett snävt område, desto mindre viktigt är det med social kompetens.
Det finns hjälp att få
Både en person som har diagnostiserats med Aspergers syndrom och en arbetsgivare som väljer att anställa någon med den diagnosen kan få olika typer av stöd. Ett bra första steg är att vända sig till Arbetsförmedlingen som har en hel del hjälp att erbjuda. Här är några exempel på verktyg som Arbetsförmedlingen och kommunen kan bidra med:
- Arbetsträning
- Anpassat jobb
- Boendestödjare
- Utbildningsstöd
- Mötesstöd
- Kontaktperson
- Arbetspsykologisk utredning
Arbetsträning, lönebidrag och andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder kan ge personer med en funktionsnedsättning som asperger en chans att lära sig ett yrke med en lite mjukare start än vid en vanlig anställning.
Anpassat jobb från Arbetsförmedlingen ger möjlighet för personer med asperger att hitta ett bra jobb. Arbetsplatsen kan sedan anpassas vid behov genom hjälpmedel och bidrag till arbetsgivaren. Tjänsten anpassat jobb är flexibel och man ska inte vara rädd för att be om hjälp med just det man själv tycker är jobbigt. Oftast finns det en lösning.
En boendestödjare kan fungera som en resurs i vardagen men också ge tips som handlar om jobbsökning och annat som är arbetsrelaterat. Om vardagen fungerar på ett bra sätt så finns det också mer energi över till arbetslivet.
Du har rätt till stöd och anpassningar i samband med utbildning. Det är något som i hög grad kan förbättra möjligheten för den som har asperger att få ett jobb. De ska kunna delta i undervisning på samma villkor som alla andra.
Mötesstöd är särskilda verktyg som är framtagna för att en person med asperger ska kunna hålla reda på allt som sägs under ett möte, även om det är lätt kaotiskt. Verktygen är framtagna av personer som själva har diagnosen och som vet att det är just vid möten som en person med asperger kan behöva extra hjälp för att fungera på jobbet.
En kontaktperson är en vuxen person att prata med som utses av kommunen. Om personkemin är den rätta kan en kontaktperson vara till stor hjälp för dig med asperger som vill hitta ett bra jobb.
Arbetsförmedlingen erbjuder även en arbetspsykologisk utredning där man få hjälp att fastställa behovet av stöd av en medicinskt utbildad handläggare. Det är extra viktigt att göra en sådan utredning om det finns misstankar om att någon har asperger men inte har fått en diagnos.
Det är okej att vara annorlunda
Det kanske viktigaste tipset till en person som har Aspergers syndrom och vill komma ut i arbetslivet är att alla faktiskt är annorlunda på ena eller andra sättet. På en bra arbetsplats fattar både chefer och kollegor detta och en funktionsvariation som asperger behöver inte vara något problem överhuvudtaget. Man kan alltså säga att det nästan är viktigare att hitta rätt arbetsplats än rätt yrke. Den närmsta chefen till någon som har asperger eller den som ansvarar för HR-frågor bör kunna agera på ett sätt som gör det lättare för en person med Aspergers syndrom att komma till rätta på en ny arbetsplats. Då behöver inte ens fikarasterna, som annars kan vara jobbigare än arbetsuppgifterna, vara ett problem.
På många jobb är det faktiskt önskvärt med personer som har väldigt olika egenskaper och förmågor. Om gruppdynamiken fungerar kan det innebära att man gemensamt fattar bättre beslut. Där kan en person med asperger bidra med just sina styrkor. En människa som tänker och ser världen på ett annorlunda sätt är en tillgång.
Här i vår blogg kan du läsa mer om att jobba som ungdom. Läs om 12 extrajobb under gymnasiet, hur du skriver ditt CV, hur du klarar din jobbintervju, jobb för introverta och mycket mer.