GPS-klocka för barn – något att ha?

April 25, 2024
GPS-klocka för barn

Som förälder vill man gärna veta var sitt barn är i alla lägen. Och lika lätt som du vill kunna nå ditt barn, vill du att hen ska kunna nå dig. Varsomhelst. Närsomhelst. Detta har lett till att betydligt fler barn, i yngre åldrar, numera går runt med en egen mobiltelefon. Smidigt såklart, för då kan man ju nå dem närsomhelst, varsomhelst, och man har dessutom koll på var barnet befinner sig. Men på mobiltelefonen finns också mycket annat, som inte bara tar tid, utan också kan vara rent beroendeframkallande – spel och sociala medier. Därför har nu GPS-klocka för barn blivit allt mer populärt. Vad är då en så kallad "smartwatch"? Och är det något att ha?

Lekande barn - GPS-klocka för barn

Vad är en GPS-klocka för barn?

En smartwatch ser ut som ett helt vanligt digitalt armbandsur med en display som visar datum och tid, men utöver detta är den alltså försedd med en GPS-tracker som gör att du som förälder kan se var ditt barn befinner sig, hela tiden. Förutom det har den, bland annat, en säkerhetszons-funktion som innebär att man kan ange ett specifikt område där barnet får vara, och skulle barnet lämna det området, så larmas du som förälder omedelbart. Lite längre ned hittar du en lista över samtliga funktioner.

 

Varför ska mitt barn ha en GPS-klocka?

Användningen av teknikprylar kryper ständigt nedåt i åldrarna, vilket inte alltid är positivt. Siffror från 2018 visade att två-åringar redan då använde internet i samma utsträckning som fyra-åringar gjorde fyra år tidigare. Och dessa siffror ökar ständigt. Bland 7–8-åringar är det ungefär var tredje som har en egen mobiltelefon. Hos tio-åringar är det hela 90%.

Siffrorna kommer från svenskarna och internet och Omni.

Visst finns det fördelar med att förse sitt barn med en mobil, men om den primära anledningen till att köpa en är att man vill hålla koll på var barnet är, och lätt kunna få kontakt, så kanske en GPS-klocka skulle räcka. Då slipper barnet dessutom fastna i olika spel eller hamna på sociala medier i alltför ung ålder.

I och med att klockan också sitter fast på barnets arm, blir den svårare att tappa bort än en mobil som hela tiden ska åka upp och ned ur väskor eller fickor. Även ur en ekonomisk synvinkel är en smartwatch vinnaren – de är betydligt billigare än mobiltelefoner, och kostar alltifrån ett par hundralappar till dryga tusenlappen. Det behövs inte heller något abonnemang, allt som behövs är att klockans simkort är laddat med surf.

Flicka på gunga

Klockans olika funktioner

Det finns flera olika märken att välja mellan, och vilka funktioner klockan har kan variera, men de vanligaste funktionerna är:

  • GPS-tracker: en inbyggd GPS gör att du som förälder vet var barnet är, alltid.
  • Stör ej-funktion: en funktion som kan aktiveras exempelvis under skoltid eller andra viktiga aktiviteter.
  • Säkerhetszon: du som förälder kan registrera ett specifikt område, en så kallad ”säkerhetszon”, där det är okej för barnet att vara. Skulle barnet lämna detta område larmas föräldern. Ofta kan man ange mer än en sådan zon, och minsta omkretsen för de olika zonerna är runt 200 meter.
  • Inkommande & utgående samtal: barnet kan både ringa och ta emot samtal, precis som på en vanlig mobiltelefon. Dock med skillnaden att man från klockan bara kan ringa de nummer som man registrerat i klockan. Detta för att ingen obehörig ska kunna ringa ditt barn.
  • SOS-nummer: man kan registrera ett begränsat antal nöd-nummer som ”SOS-kontakter”, som sedan rings upp i den ordning som de lagts in om barnet trycker på klockans SOS-knapp.
  • Text- & röstmeddelanden: föräldern kan skicka röst- & textmeddelanden till barnet, och barnet kan skicka röstmeddelanden tillbaka.
  • Fjärravstängning: denna funktion innebär att det bara är du som förälder som kan stänga av klockan, vilket då görs via en app. Detta för att varken barnet, eller någon obehörig, ska kunna stänga av klockan.
  • Avtagningssensor: denna sensor larmar om barnet skulle ta av sig, eller tappa bort klockan. Larmet skickas antingen via sms eller en app-notis.

Denna lista kommer från Expressen.

GPS-klocka för barn

Tidigare varningar kring GPS-klockor för barn

Under slutet av 2017 genomförde Forbrukerrådet, den norska motsvarigheten till Sveriges konsumenter, en omfattande granskning av några av de största klocktillverkarna på marknaden, och kom efter det ut med ett par ganska så allvarliga varningar vad gällde följande områden:

Säkerhet

Testet visade att säkerhetszons-funktionen inte var helt tillförlitlig, och att användaren kunde lämna det definierade området utan att föräldrarna varnades. Forbrukerrådet tyckte då att både barn och föräldrar vaggades in i en falsk trygghet, eftersom just GPS-funktionen tycks vara den primära anledningen till att man köper klockan från första början.

Integritetsskydd

Inte heller integritetsskyddet funkade som det skulle. Det var inte alls så svårt för obehöriga att hacka sig in i klockan, dessutom utan att användaren ens märkte det, som man gav sken av. Detta innebar att utomstående lätt kunde ”ta över” klockan, få kontakt med barnet och manipulera GPS-funktionen så att denna blev helt missvisande. Barnet kunde alltså befinna sig på en helt annan plats än den som klockan angav.

Olagliga avtalsvillkor

Flera av de appar som fanns i klockorna saknade användarvillkor. Användaren gavs heller ingen möjlighet att vare sig radera sin data eller sitt användarkonto, vilket bryter mot både personuppgiftslagstiftningen och dataskyddsförordningen.

Mer information kring detta kan du läsa hos Sveriges Konsumenter och på #Watchout kan du läsa hela Forbrukerrådets rapport.

Mobil med karta

För- & nackdelar med en GPS-klocka för barn

Det finns såklart för- och nackdelar med allt, så även dessa klockor. Och rapporten ovan tyder ju på allvarliga brister, dock genomfördes granskningen (som sagt) i slutet på 2017, så mycket har säkert utvecklats vad gäller den tekniska biten. Men självklart är det viktigt att ha detta i åtanke.

Fördelar:

  • Billigare än en mobiltelefon.
  • Goda samtals- och kontaktfunktioner.
  • Ger ej tillgång till spel och sociala medier.
  • Föräldern har mer kontroll både på platser och kontakter.
  • Behöver inget abonnemang.
  • Smidigare än en mobil, och lättare att inte tappa bort.

 

Nackdelar:

  • Kan finnas allvarliga brister i de viktiga säkerhetsfunktionerna.
  • Inte helt lagliga integritetsvillkor.
  • Risk att obehöriga hackar sig in.
  • Att man som förälder litar för mycket på klockans funktioner och helt enkelt inte har lika bra koll på egen hand.
 
Viktigt!

Var alltid noga med att kolla och jämföra den här typen av produkter. Se till att välja en seriös leverantör, och ta del av tidigare recensioner.

GPS-klocka för barn

Vilken klocka ska man välja?

Det kan vara svårt att veta vilket märke och modell man ska välja med så pass många olika alternativ.  Barnguiden.nu har därför gjort ett test för att hitta den bästa GPS-klockan för barn där du kan se vinnarna i prisklass premium, mellan och budget. Du kan även ta del av andra märken som inte utsågs till vinnare, och tips på var du hittar klockorna till bäst pris.

Du hittar Barnguidens test här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Läs mer
Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Läs mer
Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Läs mer
Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Läs mer
Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Läs mer
Dela artikeln: