Dagmamma – en guide till dig som vill veta mer
Vad är en dagmamma?
En dagmamma eller ett familjedaghem som det också kallas, är ett alternativ till förskolan som innebär att en dagbarnvårdare välkomnar barnen i sitt eget hem. Barngrupperna brukar därför vara mindre än i förskolan, och det är på många sätt en lugnare miljö för barnen. Dagmamman, eller dagbarnvårdare som är den mer formella benämningen, är ofta utbildad barnskötare och erbjuder likvärdig pedagogisk verksamhet som i vanliga förskolan. Aktiviteterna följer barnens utveckling och kan lätt anpassas efter deras behov och förutsättningar.
Dagmamma eller förskola – vad är bäst?
Det är svårt att säga att något alternativ är bättre än det andra, det handlar om vad som är bäst för just ditt barn. Valet av förskola eller dagmamma måste göras utifrån barnets behov och vad du som förälder anser passar er familj bäst. Nedan kan du läsa lite om likheter och skillnader mellan verksamheterna:
Pedagogiken
Förskolans verksamhet styrs av läroplaner på ett mer bundet sätt än vad dagmammans gör. Läroplanerna ska vara vägledande för dagmammans verksamhet, men är ingenting som hon behöver följa till punkt och pricka. Hon kan därför i stor utsträckning själv bestämma över vilka aktiviteter barnen ska göra. Och när de ska göra dem. På så sätt har dagmamman större möjlighet att anpassa verksamheten efter barnens specifika behov och förutsättningar.
Har du särskilda pedagogiska önskemål finns det både dagmammor och förskolor med olika inriktningar.
Här kan du ta del av förskolans läroplan.
Och här kan du läsa mer om de allmänna råden som gäller för pedagogisk omsorg.
Barngruppen
En av de största skillnaderna mellan verksamheterna är antalet barn i gruppen. På en förskola består barngruppen ofta av fler barn än hos en dagmamma eftersom förskolan har fler pedagoger på plats. En dagmamma däremot, är ensam om att ta hand om hela barngruppen, och de brukar därför ha färre barn. Dock finns det i nuläget inget tak för hur många barn en dagmamma får ha i sin grupp, det är något hon bestämmer själv. Och då grupperna består ofta av barn i olika åldrar, där de äldre klarar sig mycket själva, kan det därför i vissa fall vara fler än 5 barn i en grupp. Så det gäller helt enkelt att hitta någon vars upplägg matchar ditt barns behov, och de önskemål du har.
Lokalerna
En annan stor skillnad är lokalerna som barnen vistas i, och vad man tycker om just den här punkten är väldigt individuellt. Många barn, tycker om att vara i förskolans lokaler där det finns hur många olika saker som helst att leka med, och där det finns olika rum för olika aktiviteter. Andra barn känner sig tryggare i mindre miljöer och trivs bättre med att komma hem till en dagmamma och få leka i en miljö som påminner om deras eget hem. Som sagt, var ditt barn trivs bäst, vet bara du och ditt barn.
Hos Skolverket kan du läsa mer ingående kring familjedaghem och förskola.
Så här hittar du en dagmamma
Om du kommit fram till att dagmamma är en bra lösning för ditt barn är det bara att börja leta. Det finns två sätt att hitta ett familjedaghem på; antingen via din hemkommun, eller genom att anlita en privat dagmamma på egen hand. En kommunal dagmamma är kopplad till det kommunala ansökningssystemet, och följer kommunens regler och bestämmelser. Månadsavgiften för ett sådant familjedaghem är densamma som för en vanlig förskoleplats.
Hittar du en privat dagmamma så kan avgiften skilja sig beroende på dagmammans utbildning och tidigare erfarenhet. På nätet finns flera olika sidor där du kan hitta en person som passar just ditt barn. Flera av dem erbjuder både dagmammor och barnvakter. Här hittar du en kort jämförelse av Sveriges populäraste barnvaktsförmedlare!
På vår blogg har vi samlat en massa texter som har med barn att göra. Du kan bland annat läsa om barns utveckling 0-1 år och 1-2 år, och vad du kan göra om ditt barn drabbas av vattkoppor, ögoninflammation eller någon annan barnsjukdom.
Du hittar även tips och råd om saker såsom barnkalas, regnkläder, och hur du förbereder dig inför en långresa med barn.