Vad kostar ett barn i månaden?
Vad kostar ett barn i månaden?
Att skaffa barn är en av livets mest underbara upplevelser, men hur mycket kostar det egentligen? Vad kostar ett barn i månaden? Denna fråga är central för många nyblivna och blivande föräldrar. Enligt olika studier och beräkningar löper kostnaderna för barn i Sverige över en lång period. I den här artikeln gör vi en detaljerad analys av kostnaderna och hur dessa påverkar familjelivet.
I många sammanhang är det också viktigt att ha schabloner för barns kostnader, dessa ligger till grund för olika ersättningar och bidrag som föräldrar kan erhålla. Till exempel underhållsbidrag för barn som bor mer hos ena föräldern än den andra. Det görs alltså hela tiden beräkningar av Konsumentverket som syftar till att ge ett generellt svar frågan; vad kostar ett barn i månaden i Sverige?
Hur mycket kostar ett barn under de första sex åren?
Under de första sex åren är den genomsnittliga kostnaden för ett barn omkring 5 792 kronor per månad. Detta betyder en total kostnad på omkring 430 000 kronor under dessa viktiga år av utveckling. Kostnaderna inkluderar bland annat förskoleavgifter, kläder, leksaker och mat. Föräldraledighet kan också påverka den ekonomiska situationen, då inkomstbortfall kan uppstå under denna tid.
Förskoleavgifterna kan variera beroende på var man bor i Sverige, vilket gör att vissa familjer betalar mer än andra. Det är också viktigt att nämna att föräldrars livsstil och val påverkar totalkalkylen för en familj. Att handla begagnat kan till exempel spara mycket när det gäller kostnader för kläder och leksaker.
Vad kostar ett barn mellan 7 och 13 år?
Från 7 till 13 års ålder stiger den genomsnittliga månadskostnaden för ett barn till 6 945 kronor. Den totala kostnaden för dessa år kan uppgå till hela 500 000 kronor. Under denna tid finns det något fler kostnadsdrivande faktorer. Skolavgifter, aktiviteter efter skolan och materiel som böcker och datorer kan börja tynga familjens budget.
Det är också ett år när barnens behov kan förändras snabbt. Fritidsaktiviteter som idrott eller musik kan medföra ytterligare kostnader som familjer ofta behöver räkna med i sin budget. Dessa aktiviteter bidrar till barnens utveckling och är i många fall angelägna, men kan påverka den ekonomiska situationen.
Vad kostar en tonåring i månaden? (14–17 år)
Kostnaden för en tonåring, mellan 14 och 17 år, är i genomsnitt 8 333 kronor per månad. Totalt kan kostnaderna under dessa år hamna på omkring 300 000 kronor. Den största ökningen i kostnaderna brukar dock uppstå på grund av matkostnader och behovet av mer kläder, eftersom tonåringar är kända för att växa snabbt.
Under tonåren är det också vanligt att barnen har mer sociala aktiviteter som biobesök, middagar med vänner och resor. Det är inte ovanligt att föräldrar känner sig pressade av de ekonomiska krav som kommer med tonåren när barnen börjar bli mer självständiga.
Hur kan kostnaderna variera i tonåren?
Vad kostar en 14-åring i månaden?
Att ha en 14-åring hemma kostar i genomsnitt omkring 8 000 kronor per månad. I detta ingår utgifter för kläder, lektioner samt fritidsaktiviteter. Dessutom kan kostnaden för mobiltelefon och internetabonnemang lägga en extra belastning på familjebudgeten.
Vad kostar en 15-åring i månaden?
En 15-åring kostar i genomsnitt 8 500 kronor per månad. I denna ålder börjar många ungdomar att få mer frihet och ansvar. Att investera i utbildning och kanske en egen cykel eller moped är ofta aktuellt. Kostnaderna för sociala aktiviteter kan också öka, och den större självständigheten innebär att föräldrar ofta betalar mer.
Vad kostar en 16-åring i månaden?
Kostnaden för en 16-åring kan ligga runt 8 600 kronor i månaden. Anledningen till att kostnaderna ökar kan kopplas till högre krav på kläder och accessoarer, samt kostnader för mobiltelefoner och olika media. Många ungdomar börjar även extrajobba vid den här ålder, vilket kan hjälpa föräldrarna med den ekonomiska belastningen en del. Som 16-åring kan exempelvis börja vara barnvakt, rasta grannens hund, eller vara läxhjälp åt någon yngre.
Vad kostar en 17-åring i månaden?
En 17-åring kan kosta upp till 9 000 kronor per månad. De närmar sig vuxenlivet, vilket innebär att deras behov förändras ytterligare. Kostnader för körkort och bil blir aktuella, tillsammans med högre kostnader för kläder och sociala aktiviteter.
Alla kostnader syns inte i beräkningarna
Att ha barn innebär inte enbart att de löpande kostnaderna ökar och att de vuxna i familjen får vara beredda på att de inte kan jobba lika mycket som om de inte hade haft några barn. I barnfamiljen utgår många av de stora ekonomiska besluten just från det faktum att det finns barn i familjen. Många väljer ett större boende, en större bil och en annan typ av semester, för livet behöver anpassas utifrån hur många det är som delar vardagen med varandra.
En större lägenhet med ett extra sovrum per barn kostar flera tusen mer i månaden på de flesta orter i Sverige. En större bil som rymmer packning för hela familjen kostar mer och drar mer bensin än ett mindre fordon. Att resa kostar också mer ju fler man är. Här är det dock svårare att se vad det handlar om för merkostnad per månad. Bor man i bostadsrätt eller villa är det heller inte säkert att det är en dålig affär att köpa ett större objekt om det ökar mer i värde fram till en eventuell försäljning.
Vilka är de största kostnaderna för barnfamiljer?
Hur påverkar livsmedelskostnader familjens ekonomi?
Livsmedelskostnader påverkar familjen starkt och utgör en av de större utgifterna. Vanliga kostnader för livsmedel kan vara svåra att hålla under kontroll, särskilt när man har barn i olika åldrar. Många familjer väljer att laga mat hemifrån för att spara pengar. Det finns många fördelar med detta; att laga mat från grunden ger inte bara ekonomiska vinster utan även kvalitetsmat.
Halvfabrikat är inte bara sämre om man ser till mängden onödiga tillsatser, det är dessutom betydligt dyrare än att laga mat från grunden med bra råvaror. En stor frysbox är därför en riktigt bra investering för en barnfamilj. Storkok är också ett exempel på en tidsbesparande aktivitet eftersom ingen ens behöver fundera över vad familjen ska äta de dagar då det finns lagad mat i kylen eller frysen. Det är ju bara att värma! Det tar heller inte särskilt mycket längre tid att laga större mängder än en enskild middag. Det gäller att hitta recept på mat som verkligen är god upptinad så att det inte alltid känns som tråkigast möjliga alternativet att plocka något som man lagat tidigare. Särskilt med barn i tonåren går det att spara rätt mycket pengar på att laga mat som räcker till flera måltider. Hur stor besparingen blir rent ekonomiskt är svårt att säga men det kan röra sig om tusenlappar varje månad, om alternativt är hämtmat, hemkörning eller dyra halvfabrikat flera gånger i veckan.
Sen ska man vara medveten om att det inte alltid är billigare och bättre att göra egen mat från grunden än att köpa halvfabrikat. Att göra egen ketchup på färska tomater eller egen glass är inte billigare än att köpa färdig, tvärtom. Ibland är det hemlagade en dyr lyx och halvfabrikaten det som gör att barnfamiljen sparar tid och pengar.
Vilka kostnader är relaterade till kläder och leksaker?
Kläd- och leksakskostnader kan bli stora utgifter om man köper nytt hela tiden. Att köpa begagnat är en smart lösning som många svenska familjer tillämpar. Plattformar som Blocket och Tradera erbjuder bra alternativ för att handla kvalitetsprodukter till ett lägre pris. Att handla begagnat kan både vara ekonomiskt fördelaktigt och samtidigt hjälpa miljön.
Hur påverkar fritidsaktiviteter familjebudgeten?
Fritidsaktiviteter är en annan stor komponent av kostnaderna. Att delta i sporter, musiklektioner eller andra aktiviteter kan snabbt springa iväg kostnadsmässigt. Det kan vara klokt att vara selektiv med vilka aktiviteter man väljer. Kanske kan hela familjen delta i någon aktivitet tillsammans för att sprida ut kostnaderna.
Finns det ekonomiska stöd och bidrag för familjer?
Det finns flera former av ekonomiskt stöd och bidrag tillgängliga för familjer i Sverige. Genom att vara medveten om vilka stöd och bidrag som erbjuds kan familjer minska sina kostnader avsevärt. Exempelvis finns det underhållsbidrag och andra ekonomiska stödåtgärder från Konsumentverket.
Vad kostar det totalt att ha barn?
Totalt handlar det om över en miljon kronor att uppfostra ett barn fram till 17 års ålder. Detta framhäver vikten av planering och en medvetenhet om hur ekonomin påverkas av att ha barn.
En noggrant utarbetad plan tar både kostnader och livsstil i beaktande för att skapa den bästa miljön för barnens utveckling. Att ha en trygg ekonomisk grund kan också leda till fler möjligheter och mindre stress i familjelivet.
Familjelivet är fylld av kostnader och beslut, men med rätt strategier och insikter kan familjer navigera genom sina utgifter för att skapa ett harmoniskt liv tillsammans.
Fokusera på begagnade kläder och leksaker
Många barn växer ur sina kläder snabbt och vissa plagg kanske inte används alls. På Blocket och Tradera kan du hitta klädpaket för barn i en viss ålder som består av plagg en förälder till ett större barn sorterat ut, eftersom kläderna helt enkelt blivit för små. Här kan du göra riktiga fynd och dessutom spara en hel del tid eftersom du inte behöver gå i butiker och leta efter enskilda klädesplagg. Du kan i princip köpa en hel garderob för ett barn i en viss ålder genom en enda affär. Vissa leksaker är också väsentligt billigare second hand utan att de förlorat i kvalitet, jämfört med om du skulle ha köpt nya. Jämför till exempel butikspriserna på Lego med vad det kostar att köpa begagnat.
Laga mat från grunden och frys in
Halvfabrikat är inte bara sämre om man ser till mängden onödiga tillsatser, det är dessutom betydligt dyrare än att laga mat från grunden med bra råvaror. En stor frysbox är därför en riktigt bra investering för en barnfamilj. Storkok är också ett exempel på en tidsbesparande aktivitet eftersom ingen ens behöver fundera över vad familjen ska äta de dagar då det finns lagad mat i kylen eller frysen. Det är ju bara att värma! Det tar heller inte särskilt mycket längre tid att laga större mängder än en enskild middag. Det gäller att hitta recept på mat som verkligen är god upptinad så att det inte alltid känns som tråkigast möjliga alternativet att plocka något som man lagat tidigare. Särskilt med barn i tonåren går det att spara rätt mycket pengar på att laga mat som räcker till flera måltider. Hur stor besparingen blir rent ekonomiskt är svårt att säga men det kan röra sig om tusenlappar varje månad, om alternativt är hämtmat, hemkörning eller dyra halvfabrikat flera gånger i veckan.
Sen ska man vara medveten om att det inte alltid är billigare och bättre att göra egen mat från grunden än att köpa halvfabrikat. Att göra egen ketchup på färska tomater eller egen glass är inte billigare än att köpa färdig, tvärtom. Ibland är det hemlagade en dyr lyx och halvfabrikaten det som gör att barnfamiljen sparar tid och pengar.
Undvik de dyraste fritidsaktiviteterna
Vad barn gör på fritiden påverkar månadsbudgeten i en familj i ganska hög grad. Om man inte är en familj med stora ekonomiska resurser kan det vara vettigt att bara betala för riktigt dyra hobbies om hela eller i alla fall flera i familjen delar dem. Hästsport och motorsport är två dyra fritidsaktiviteter som dock ofta fungerar som en arena där alla i familjen kan mötas under riktigt roliga former. Sådant måste få kosta. Att fråga, vad kostar ett barn i månaden, blir riktigt intressant när kostnaden ställs i relation till vad man får för pengarna.
Tänk på att det kan vara ganska komplicerat att räkna på vad en aktivitetet kostar. Det gäller inte minst idrotter. Träningarna kan vara gratis och utrustningen billig, men om tävlingarna är utspridda över landet kan resekostnaderna bli ganska höga om man verkligen vill ge barnet en möjlighet att satsa på aktiviteten.
Intresserad av att läsa mer om barn? Spana in vår blogg!