Barn i framsätet

April 25, 2024
Ett barn i framsätet på en bil|en stillastående bill med ett barn i framsätet

När det kommer till barn i bil så vill vi självklart att det ska vara så säkert som möjligt för barnen. Det finns ingen lag som styr att barnet måste ha uppnått en viss ålder för att sitta i framsätet, dock finns det en hel del att tänka på för att det ska bli säkert. Men hur säkert är det att ha barn i framsätet och finns det några rekommendationer i ämnet?

Hur åker barn säkert i bilen?

Barnens trafiksäkerhet är de vuxnas ansvar. När vi pratar om barn i bil menar vi barn från 0 till 12 år. De viktigaste åtgärderna är att barn färdas i säkra bilar och att barnen använder rätt bilbarnskydd som är placerade och monterade på ett säkert och korrekt sätt. Alla dessa delar tillsammans ger barnet de bästa förutsättningarna för att åka säkert i bilen.

Det är lag på att alla som åker i bilen ska använda bilbälte. För barn som är kortare än 135 centimeter ska en bilbarnstol, bälteskudde eller annan skyddsutrustning beroende på barnets ålder användas. Detta kan vara en bilbarnstol som används i stället för eller tillsammans med bilbältet.

Väljer man att placera ett babyskydd eller bilbarnstol i framsätet bakåtvänt, ska du tänka på att den kan komma nära vindrutan. Avståndet mellan vindrutan och barnets huvud ska vara minst fem centimeter. Bilstolen ska monteras fast ordentligt i passagerarsätet. Det ska alltså inte finnas någon större rörelsemarginal för stolen vilket minimerar risken för att barnet ska kunna komma i kontakt med vindrutan. Det är även av yttersta vikt att du kopplar ur krockkudden om en sådan finns.

Små barn ska åka bakåtvänt

Det är rekommenderat att barn ska åka bakåtvänt från födseln och helst upp till fem års ålder. Man säger att barnet bör åka bakåtvänt tills det väger runt 25 kilo och absolut tidigast åka framåtvänt från 18 kilo. Därefter ska barnet använda bältesstol, bälteskudde eller alternativt integrerat barnskydd upp till 12 års ålder.

Rekommendationen att mindre barn ska åka bakåtvänt grundar sig i att barnets huvud är stort i förhållande till kroppen. Skulle då barnet sitta framåtvänt vid en krock kan barnet inte hålla emot den enorma kraften som uppstår, och kan få allvarliga skador i nacke och huvud. Skulle olyckan vara framme och ni är med om en krock så tänk på att alltid byta ut bilbarnstolarna till nya.

Fördelar med barn i framsätet

Har du ingen aktiv passagerarkrockkudde finns det flera fördelar när ditt barn åker fram. Utrymmet fram brukar vara större i fram än det som finns att tillgå i baksätet, och detta innebär att små barn kan åka bakåtvänt längre. Om du som förare är ensam i bilen med barnet har du även bättre uppsikt när barnet sitter i framsätet. Du kan få ögonkontakt med barnet och exempelvis lugna barnet om det skulle behövas.

Har du barnet i baksätet och bakvänt är det svårt att se vad som hänt om barnet plötsligt börjar skrika, hosta eller gör något annat som kräver din uppmärksamhet. Har du barnet fram så kan du enkelt se vad som hänt med en snabb blick.

Framsätet är en bra plats om du exempelvis ska montera ett babyskydd. Montera stolen hårt, fast och lutande mot instrumentbrädan som ger en bra fast yta. Instrumentbrädan är starkare än vad exempelvis ryggstöden på bilsäten är. Bilens krockpuls följs bättre med en bilstol som är monterad i framsätet eftersom den har kontakt med instrumentbrädan.

en stillastående bill med ett barn i framsätet

Barn i framsätet där det finns krockkuddar

Det är vanligt att bilar är utrustade med krockkudde på passagerarsidan fram. Det är en livsfarlig kombination med en bilbarnstol och en aktiv krockkudde på passagerarsidan. Kraften som skjuter ut en krockkudde vid en krock är enormt stark och kan vara förödande. Detta gäller både för bakåtvända och framåtvända bilbarnstolar. Därför ska du aldrig låta ett barn sittande i babyskydd, bälteskudde, bilbarnstol eller bältesstol färdas på passagerarplats med en inkopplad krockkudde.

Det är först när barnet är 140 centimeter långt som det är säkert att sitta i framsätet på passagerarplatsen med krockkudden inkopplad. Sidokrockkuddar kan också finnas i bilar men är mindre i storlek och utgör ingen fara för barnet i bilen.

I vissa bilar kan du själv stänga av krockkudden, vissa behöver du lämna in till en verkstad för att få hjälp med urkopplingen, men det finns även bilar där det inte finns möjlighet att koppla ur krockkudden. Vill du koppla ur din krockkudde eller vill veta exakt vad som gäller för din bilmodell kan du kontakta din biltillverkare och få reda på vad som gäller och hur du ska gå tillväga.

Välj rätt utrustning för barnet

För bästa trygghet när du väljer utrustning för ditt barn som ska färdas i framsätet välj en butik som har utbildad personal som kan hjälpa dig att prova ut en stol som passar barnet och bilen. Låt barnet prova utrustningen och se så att den blir både bekväm och trygg för barnet. Vissa butiker erbjuder även hjälp med monteringen och på så sätt ser du direkt om bilstolen passar bra i framsätet.

Ditt barns vikt ska inte överskrida maxvikten som stolen har och inte heller ska rekommendationerna för längden överskridas. Detta för att ditt barn ska åka så säkert som möjligt i bilen.

Nyfödd upp till cirka fem års ålder:

  • De första sex till nio månaderna ska barnet färdas i ett bakåtvänt babyskydd. Byt ut till en bakåtvänd bilbarnstol när barnet vuxit ur babyskyddet eller kan sitta själv utan stöd.
  • De mindre barnen åker allra säkrast i bakåtvänt babyskydd och bilbarnstolar. Barnet ska sitta bakåtvänt minst upp till fyra års ålder, helst fem och om det går gärna längre.
  • Förutsatt att krockkudden är urkopplad så är framsätet en säker plats att placera barnets bilbarnstol.
  • För barn som åker bakåtvänt utgör sidokrockkuddar eller sidokrockgardin ingen fara.

Större barn upp till 12 års ålder:

  • De större barnen åker säkrast i bilbältesstol, bälteskudde eller i en integrerad bilstol. Barnet kan även här åka i framsätet.
  • Barnet ska vara minst 140 centimeter lång om barnet ska åka i framsätet med en inkopplad krockkudde.
  • Även här är sidokrockkuddar och sidokrockgardin säkert för barnet.
Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Läs mer
Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Läs mer
Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Läs mer
Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Läs mer
Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Läs mer
Dela artikeln: