Bygga islykta med barnen
Islykta
En islykta är lika enkel att göra som den är magiskt vacker. För barn kan islyktor ge bestående minnen, skuggorna de kastar omkring sig när det skymmer och sedan det varma ljuset de sprider när solen gått ner. Isen bryter ljuset på ett fint sätt och gör det mjukare. Men hur gör man islyktor och vad ska man tänka på om man vill få dem riktigt fina?
Gör islyktor till en tradition
Snölekar och dekorationer med is är ett fint sätt att fira att det är vinter. Det ger barn en värdefull upplevelse av elementen och det kan bli en riktigt stämningsfull tradition att skapa en islykta en av de första riktigt kalla dagarna för att njuta av under den stjärnklara kvällen. Att göra en islykta kräver inga förberedelser eller att du har en massa material hemma. Så länge det är tillräckligt kallt så behövs bara ett ljus att placera i lyktan. Det här är en aktivitet som man kan göra tillsammans, nästan oavsett barnets ålder.
En hink med vatten är allt du behöver för en islykta
Om det är minusgrader ute kan ni skapa en islykta bara genom att fylla en hink med vatten och låta den stå ute några timmar. Vattnet fryser utifrån och in. Vänder man spannen upp och ner får man en iscylinder som kan utgöra själva lyktan tillsammans med en ljuskälla. Så länge den inte blir helt genomfrusen kommer det alltså att finnas ett utrymme i mitten av isen där ett ljus kan placeras. Ibland behöver man man göra hål i botten av cylindrarna för att komma åt tomrummet i mitten.
Värmeljus är att föredra eftersom de är billiga och brinner länge. Tänk på att lyktan kommer att förändras med tiden om ljuset är så starkt att lyktan smälter av lågan. Det värsta som kan hända är att lågan släcks av vatten droppar nedåt. Har du en större hink kommer islagret att vara så tjockt att det inte blir så mycket ljus från den typen av islykta. Det går även bra att använda dricksglas, plastburkar och egentligen vilka behållare som helst som är i en bra storlek för en islykta.
Du kan också göra islyktor med en annan form genom att fylla ballonger med vatten. Vänta inte tills de är helt genomfrusna, du ska kunna placera ljuset i håligheten i mitten. Alltså precis samma metod som när du använder en hink eller en annan behållare till att göra islyktor.
Tips till er som vill ta en islykta till nästa nivå
Att det är enkelt att göra islyktor betyder inte att man inte kan kan fördjupa sig i ämnet och skapa kreationer som är allt annat än ordinära.
- Om du vill göra en islykta även fast det inte är minusgrader, eller om du har bråttom, går det att göra mindre islyktor i frysen.
- Om du placerar en mindre hink inuti en större och tynger ner den med en sten kan du har grenar, snittblommor och annat fint i vattnet mellan hinkarna. Dekorationerna kommer att frysa fast.
- Får du inte ut lyktan ur behållaren du använt för att frysa vattnet? Häll varmt vatten på behållarens utsida.
- Kombinera gärna islyktor med snölyktor gjorda av snöbollar om du vill att det ska bli riktigt vinterfint.
Arbetar du med barnpassning och vill ha fler tips på vad du kan göra som barnvakt? Läs då vidare här!