Läxhjälp och mål - Hur hjälper jag mitt barn att lyckas i skolan?
Barn kan inte lyckas i skolan på egen hand. Vi berättar hur man kan hjälpa och stötta sina barn till en härlig skolgång och bättre betyg. Allt från rimliga mål och pluggpauser till duktig läxhjälp.
Som det ofta är när det kommer till barn, finns det inte någon absolut sanning. Vi listar en rad tips och tankar kring skolgång, läxhjälp, framgångar och motgångar. Välj sen vilka som passar din familj, och framförallt dina barn, bäst.
Inställning
Det kan inte alltid vara roligt, varken i skolan eller på jobbet. Så att jobba på sin inställning och sin disciplin är bra för både stora och små. Vi minns väl alla vilken utmaning det var att sätta sig med läxorna när man kom hem efter skolan, och inte framför tv eller dataspel. Ett tips är att öva självkontroll under sommarlovet. Kanske kan barnet spara till något han eller hon verkligen vill ha. Eller så kan ni öva tillsammans genom ett mobilförbud under delar av dagen. Den som bryter det först får kanske duka fram fika eller liknande.
Det är viktigt att ditt barn tror på att man är kapabel att påverka sina resultat. Om man inte känner att man kan lyckas, så kommer man nog inte göra det heller. Prata med dina barn att de har vad som krävs, att det är viktigt med koncentration och envishet. Jävlar anamma helt enkelt.
Barn härmar. Tänk på detta när ni jobbar med inställning och självförtroende. Alla kan inte veta allt, så ge inte intrycket av att du kan det heller. Visa att du gillar att lära dig nya saker, att misstag är okej och att pröva nya saker är givande.
Beröm
Det är inte lätt att gå i skolan. Så det är klart att du vill överösa ditt barn med beröm och pepp. Beröm då ansträngningen, inte barnet. Med det menar vi att man ska berömma saker som barnet kan kontrollera så som fokus, målmedvetenhet eller hur bestämd barnet är. Hellre ‘Bra räknat!”, än “Du är så bra på att räkna”. Berömmer man personen i sammanhang som bygger på prestation är risken att barnet känner sig dålig när han eller hon misslyckas.
Beröm är förstås extra viktigt när det är lite kämpigt och man kör fast. Berätta för barnet att du ser hur hårt han eller hon kämpar på, och att det är riktigt bra jobbat
Mål
Det är bra med insyn i läroplanen. På det sättet kan du tillsammans med ditt barn och din läxhjälp sätta egna lärandemål. Försök bortse i rekommendationerna här och sätt mål efter barnets förutsättningar. Dela upp målen i delmål. Istället för att fokusera på att åttaåringen borde kunna hela multiplikationstabellen, så lär ni er en i månaden.
Med det sagt, ska man inte vara rädd att sätta krav. Men det får inte blir orealistiskt, och barnet ska självklart inte känna att det enda sättet att göra sina föräldrar nöjda är att få högsta betyg i alla ämnen. Men att sätta höga mål tillsammans kan visa ditt barn att du tror på honom eller henne.
Sätt långsiktiga mål. Det ska vara tydligt och motiverande. Prata ihop er tillsammans, föräldrar barn och läxhjälp. Gärna ska målet vara en termin eller ett läsår bort, och kan vara antingen emotionellt, att man ska tycka att matte har blivit roligare, eller konkreta mål som ett visst resultat på de nationella proven i matte.
Ta hjälp av en ungdom via Yepstr som kan hjälpa ditt barn med läxläsningen. Tillsammans kan ditt barn och er läxhjälp tillsammans komma fram till kortsiktiga delmål som ska uppnås till varje läxhjälpstillfälle. Veckovisa målstolpar på väg till det stora målet. Kanske att komma ikapp i läseboken eller att hinna göra matteläxan så de kan gå igenom talen tillsammans.
Vad finns det för fördelar med läxhjälp? Yepstr har svaret
Andra tips kring läxhjälp och betyg
Förvänta er både framgångar och problem. Ingen människa kan prestera på topp jämt. Man får räkna med misstag, otur och andra omständigheter som kan påverka. Fokusera då på inställning och ansträngning framför resultat!
Man kan inte köpa framgång, varken som vuxen eller som barn. Betala in ditt barn för att göra läxor eller nå ett visst betyg. Prata i familjen, lär barnen att det finns andra incitament att lyckas.
Välkomna alltid frågor och uppmuntra nyfikenhet. När ni pratar om läxor och lärande, testa ställa frågor som man inte kan svara ja eller nej på. På så sätt får barnet öva på att utveckla sina tankar och resonemang. “Finns det andra sätt” och “Kan du komma på något mer” är två bra exempelfrågor.
Sätt rutiner kring skolarbetet tidigt. Läxor ska göras direkt efter mellis, och kanske kan ni sätta er och planera läxorna varje måndag innan middagen? Men försök att undvika läxor i sängen, på helgen, och sena kvällar så länge som möjligt - det ska ju förknippas med vila.
Mer tips hittar du här, och här!
Läxhjälp via Yepstr
Att vara så närvarande i sitt barns liv är de flesta föräldrars absoluta mål. Men det är inte alltid man hinner med mellan alla måsten, att hinna stötta med läxläsningen. Känner du igen dig? Då borde du prova läxhjälp via Yepstr.
Via Yepstr hittar du inte stora terminspaket och höga terminsavgifter. På vår app kommer du i kontakt med duktiga, smarta och kompetenta ungdomar i ditt område som gärna hjälper ditt barn att nå sina mål. Lägg upp en annons som klargör ditt barns behov och få snabbt svar. Intervjuer bokar du gratis, direkt i appen.
Gå gärna igenom ovanstående tips med er nya läxhjälp. Sätt er också ner tillsammans med barn och läxhjälp för att gå igenom läxtilfället eller veckan som gått. Vad har vi lärt oss? Har något varit särskilt lätt eller svårt? Hur gör vi detta bättre vid nästa tillfälle?
Och du, glöm inte pauserna. Att få springa, klättra och hoppa är A och O för att lyckas bra i skolan.
Lycka till!