Fransk bulldogg vs Staffordshire bullterrier
Det finns få saker som slår att dra fingrarna genom en hunds mjuka päls, eller se in i de snälla, ögonen som kan få en att göra precis vad som helst. Är du sugen på en ny familjemedlem men har svårt att bestämma dig för vilken lurvig bästis du ska välja? Vi fattar! Det är inte ett lätt beslut när det finns nästan 200 olika raser att välja på, och det är viktigt att hitta en ras som passar just dig. Så se till att göra ordentlig research. Här kan du läsa om Fransk bulldogg vs Staffordshire bullterrier.
Fransk bulldogg
Kort om rasen & dess popularitet
Som namnet antyder kommer rasen från Frankrike, där den uppkom när den brittiska dvärgbulldoggen fick ihop det med plattnosade hundar under slutet av 1800-talet. Frallan, som den idag kallas, blev i och med sitt speciella utseende och karaktär väldigt populär bland konstnärer och hos överklassen. Man tror att rasen uppstod när Den första svenska frallan registrerades först år 1913.
I Sverige är rasen poppis idag; i slutet av 2017 låg den på 14 plats på topplistan över de populäraste hundraserna med 8 785 registrerade hundar.
Vilka färdigheter har en fralla?
Den franska bulldoggen har inga direkta färdigheter. Den avlades fram som sällskapshund, och det är precis vad den är. Den trivs därför allra bäst hemma, men kan absolut tänka sig att komma ut i friska luften ibland, så länge det inte är alltför ofta och i för snabbt promenad-tempo.
Utseende & hälsa
Frallans största kännetecken är de fladdermusliknande öronen som står rakt upp. Den har ett platt ansikte, kort glansig päls, och en medfödd kort liten svans. Mankhöjden är ca 30 cm, och vikten kan variera mellan 8-14 kg. Färgen kan vara alltifrån svart med vita fält, till tigrerad eller beige.
I och med den platta nosen finns det en hel del problem med andningssvårigheter inom rasen, och man ska därför vara extra försiktig när det kommer till motion. Det förekommer även hudinfektioner, ögonproblem samt problem med rörligheten.
Personlighet
Bli inte lurad av den lilla kroppshyddan – frallan har en enorm personlighet och väldigt bestämda åsikter kring det mesta. De gillar att ha saker och ting på sitt vis. En fransk bulldogg är levnadsglad, social, rolig och lojal mot sin familj. Den är också modig, och kan ofta få för sig att den är större än vad den faktiskt är (på gott och ont). Som familjehund kan en fralla funka bra, men det brukar behövas en del träning för den att vänja sig vid barn.
Kost
Precis som vi människor är alla hundar olika, och även om de tillhör samma ras så är det framförallt ålder, kön, hur mycket motion de får, och genetiska faktorer som spelar roll när det kommer till vad de ska äta. Mer om hur du bör tänka kring foder hittar du på evedensia.se och här hittar du en lista över det bästa hundfodret 2020.
Pälsvård
Tack vare sin korta päls kräver en fralla minimal pälsvård, men det är viktigt att torka rynkorna i ansiktet och sköta öronen.
Allergivänlighet
Detta är inte en ras för pälskänsliga.
En fralla är en hund som:
- passar ägare utan erfarenhet
- kräver en del träning
- gillar lugnare promenader
- inte vill röra alltför mycket på sig
- behöver minimal pälsvård
- är relativt tystlåten
- ej är allergivänlig
- har en viss vaktinstinkt och kan skälla på främlingar
- behöver träning för att bo med andra djur
- kan behöva träning för att bo med barn.
Listan kommer från purina.se.
Vill du läsa med om fransk bulldogg hittar du massa bra information på Svenska Kennelklubben och purina.se.
Staffordshire bullterrier
Kort om rasen & dess popularitet
Staffordshire bullterrier kommer från England där de från början avlades för att användas i hundkamper. När hundhetsningen förbjöds insåg man att rasen har många lugna, fina egenskaper och rasen blev istället till en mycket uppskattad och snäll sällskapshund, och är så än idag.
I Sverige låg staffen som den också kallas på 26:e plats på topplistan över de populäraste hundraserna, med 6 382 registrerade hundar. Den har dock sedan dess ökat betydligt i popularitet.
Vilka färdigheter har en staffe?
Även detta är en hund som trivs väldigt bra som sällskapshund, men den har många talanger som visar sig med rätt träning. Den kan vara bra i såväl agility som lydnad och viltspår.
Utseende & hälsa
Staffordshire terriern är en medelstor muskulös hund med kraftfull kroppsbyggnad och små spetsiga öron med hängande snibbar. Det är minst sagt ett litet kraftpaket, som är väldigt starkt för att vara så liten. Mankhöjden är 36-41 cm och vikten varierar mellan 11-17 kg.
Färgen kan vara alltifrån svart till röd eller tigrerad. Ofta förekommer vita fält.
Det här är en ras som haft mycket problem med tänder och hud. På senaste tid har även andningssvårigheter adderats till listan.
Personlighet
Staffen är en pratglad, smart och påhittig ras som med ordentlig social träning och god uppfostran kan knyta oerhört starka band till människor. Men det krävs att man tränar från tidig ålder, och sedan fortsätter med träningen. Slarvar man med den kan det uppstå problem i mötet med andra hundar och människor. Men har du tiden så är detta verkligen en ras som har det lilla extra.
Kost
Precis som vi människor är alla hundar olika, och även om de tillhör samma ras så är det framförallt ålder, kön, hur mycket motion de får, och genetiska faktorer som spelar roll när det kommer till vad de ska äta. Mer om hur du bör tänka kring foder hittar du på evedensia.se och här hittar du en lista över det bästa hundfodret 2020.
Pälsvård
Pälsen är väldigt lättskött, och kräver i stort sett inget underhåll alls.
Allergivänlighet
Detta är inte en hund för dig om du är känslig mot pälsdjur.
En staffe är en hund som:
- passar ägare med viss erfarenhet
- kräver träning
- vill gå på aktiva promenader
- ej är allergivänlig
- är pratglad och ljudlig
- har viss vaktinstinkt – skäller och varnar
- behöver träning för att bo med andra hundar och djur
- kan behöva träning för att bo med barn
Listan kommer från purina.se.
Likheter – Fransk bulldog vs Staffordshire bullterrier
- Liknande grundegenskaper – de har båda stora personligheter, är sällskapliga och knyter nära band med sin familj
- Träning – det krävs en hel del träning för att dessa raser ska gå ihop med andra hundar, djur och människor
- Vaktinstinkt – båda raserna skäller och varnar sin familj för främlingar
- Allergivänlighet – ingen av raserna passar den som är känslig mot pälsdjur
- Fungerar bra som familjehundar så länge de får rätt träning
Skillnader – Fransk bulldog vs Staffordshire bullterrier
- Storlek & utseende – även om de på något sätt är lite lika varandra, ser de rätt olika ut. Vill du ha en liten hund ska du satsa på en fralla
- Motion – väljer du en fralla blir det inga långa skogspromenader…
- Arbetsvilja – staffen kan du träna upp till det mesta, en fralla vill helst ligga på soffan
- Ljudlighet – vill du ha en hund av den tystare typen ska du välja en fransk bulldogg
- Erfarenhet – en fralla är en nybörjarhund, medan en staffe kräver viss erfarenhet
Fransk bulldog vs Staffordshire bullterrier – sammanfattning
Kort och gott – hur mycket gillar du själv att röra på dig? För det är nog ändå där den allra största skillnaden ligger. Räcker det att gå ett par varv runt kvarteret kan du med gott samvete välkomna en fralla till familjen. Tycker du om längre skogspromenader och lek är kanske staffen rasen för dig. Oavsett vilken av dessa två sötnosar du väljer är det viktigt att du har tid, för den lär sig inte att uppföra sig på egen hand.
När du bestämt dig för ras
Okej, så vad händer när du väl har lyckats bestämma dig för en ras? Jo, då är det bara att börja kika runt bland uppfödarna. Lättast är att söka på nätet efter ras och uppfödare nära dig. Vissa uppfödare har lite hårdare krav på sina köpare än andra, det kan exempelvis vara att de vill att ägarna ska ställa ut eller tävla med hundarna. Se till att hitta en uppfödare med krav som passar dig, så att ni kan behålla en god relation över åren. Det brukar vara uppskattat av såväl uppfödare som hundar att låta flocken ses återkommande.
På Svenska Kennelklubben kan du läsa mer om alla de 194 hundraserna som finns i Sverige. Där hittar du också en lista över alla uppfödare som finns i Sverige och goda råd kring hur du förbereder dig för att ta emot din nya familjemedlem.
Nyfiken på vilka hundraser som är mest populära i Sverige? Här hittar du en topplista!
På sakerhund.se kan du också läsa om hur många registrerade hundar det finns av de olika raserna.
Det är bra att försäkra din hund! På forsakradinhund.se kan du läsa allt om detta. Där kan du även jämföra alla olika försäkringsbolag.
På vår blogg har vi jämfört flera av Sveriges populäraste hundraser - du kan läsa om Golden retriever vs Flatcoated retriever, Golden retriever vs Labrador retriever, och Schäfer vs Jämthund!
Du hittar också info om de 5 sötaste blandraserna, och tips om hur du kommer på det perfekta namnet för din hund.